Chef Nico Lontras, o figură remarcabilă în peisajul culinar românesc, a reușit să transforme Restaurantul Conac de la Casa Timiș Wellness & Spa Resort într-un sanctuar al gastronomiei moderne. Inspirația sa pentru a aduce un suflu nou bucătăriei tradiționale românești provine dintr-o profundă apreciere pentru istoria și cultura culinară a țării. „Cred foarte mult în istoria, cultura și potențialul bucătăriei românești. Avem o bogăție pe care trebuie să o aducem în farfurie și să o scoatem în evidență,” spune Chef Nico.
România este binecuvântată cu patru anotimpuri distincte și o diversitate de influențe culturale, de la cele austro-ungare în Transilvania, la cele rusești și ucrainiene în est, și până la influențele mediteraneene, grecești și turcești în sud. Această moștenire multiculturală îmbogățește gastronomia românească, oferind o varietate de arome și tehnici care se reflectă în preparatele Restaurantului Conac. Chef Nico subliniază că bucătăria românească are un potențial imens, comparabil și chiar superior altor țări europene datorită acestei diversități și a produselor naturale de sezon pe care le avem la dispoziție.
La Restaurantul Conac, Chef Nico Lontras a implementat două direcții principale: bucătăria regională din Dealu Mare și exploatarea ingredientelor locale. „Nu schimbăm rețete, nu reinventăm rețete. Încercăm să ne conectăm la rețetele clasice românești pe care le gătim sub o formă modernă, cu temperaturi controlate și un nivel redus de grăsime,” explică Chef Nico. Această abordare modernă nu doar că aduce preparatele tradiționale în contemporaneitate, dar le face și mai sănătoase și echilibrate din punct de vedere nutrițional.
Odată cu rolul de Executive Chef la Casa Timiș, Chef Nico Lontras se confruntă cu provocări complexe. „Cea mai mare provocare sunt oamenii, atât cei din spatele bucătăriei, cât și cei din fața bucătăriei, până la oaspeți,” mărturisește el. Într-un restaurant langa Bucuresti, unde fiecare detaliu contează, este esențial ca întreaga echipă să împărtășească aceeași viziune și pasiune pentru gastronomie.
Una dintre dificultățile majore este să convingi oaspeții să aprecieze identitatea și originalitatea Restaurantului Conac. „Este greu să lucrezi individual la un concept de restaurant de acest gen. Trebuie să faci o întreagă echipă să creadă în produsul tău și să vadă lucrurile la fel ca tine,” explică Chef Nico. Meniurile trebuie să fie un echilibru perfect între echipa disponibilă, costuri, ingredientul perfect, tehnică și echilibrul din farfurie
Satisfacția personală a lui Chef Nico vine din bucuria oaspeților. „Când vezi că cineva se bucură de mâncarea pe care tu ai creat-o și înțelege ce ai vrut să exprimi în farfurie, este cea mai mare mulțumire,” spune el. Ospitalitatea, după părerea sa, nu se învață din cărți, ci vine din inimă. Acest ethos este vizibil în fiecare detaliu al Restaurantului Conac, unde fiecare farfurie este o expresie a pasiunii și creativității echipei. „Eu știu un lucru cu certitudine: Ospitalitatea nu se face din cărți, ospitalitatea se face din inimă! Și atunci când pui ceva în farfurie din inimă, cu drag și ți se întoarce înapoi cu mulțumire, pentru mine asta înseamnă ospitalitate. Nu cred că poți să fii formal în ospitalitate, nu cred că poți citi dintr-o carte în ospitalitate, cred că trebuie să vină de la tine, cu bucurie și cred că cei care au reușit în ospitalitate sunt cei care pun suflet și fac lucurile cu drag, din inimă, fără reguli neapărat.”
Un aspect esențial al meniului restaurantului de la Conac este utilizarea ingredientelor locale și de sezon. Recent, Casa Timis Wellness & Spa Resort a obținut Certificatul de Sustenabilitate Green Key, reflectând angajamentul său față de practici sustenabile. „Sustenabilitate înseamnă produse de sezon și utilizarea unui ingredient cap-coadă. Avem grădinile noastre, livada noastră, ferma noastră și până la anul vom mai avea încă o grădină de 5000 m patrati pe care intenționăm să cultivăm toate legumele de care avem nevoie și, mai mult decât atât, să conservăm toate legumele pe care le avem astfel încât să le putem utiliza și în extrasezon,” explică Chef Nico.
Produsele de sezon sunt esențiale pentru calitatea preparatelor. „Succesul unei bucătării ține, în proporție de 50%, de ingredientul de calitate. Combinarea sustenabilității cu cel mai bun ingredient, folosit la maturitate deplină, este cheia unei farfurii impecabile,” spune Chef Nico. În meniul conacului, fiecare ingredient este folosit la potențialul său maxim, de la vița-de-vie la lavandă, livadă și produsele locale.
Chef Nico și echipa sa folosesc vița-de-vie în toate formele posibile: frunze pentru decor și sarmale, struguri pentru dulceață și compot, must pentru înghețată și vin pentru jeleuri și sosuri. Acest principiu de a valorifica ingredientele la maxim se aplică și altor produse locale, cum ar fimierea adusă de peste deal sau trufele culese de un partener apropiat Casei. „Povestea meniului de la Conac este aceasta: ingredientele din jurul nostru aduse la potențial maxim și puse în farfurie cu asocieri care se potrivesc,” concluzionează Chef Nico.
Pentru Chef Nico Lontras, dezvoltarea gastronomiei românești este un proiect de suflet. „Cred foarte mult în potențialul gastronomiei românești. Avem atât de mult de arătat și de spus,” spune el cu convingere. Experiența sa în țările nordice l-a inspirat să vadă cum alte culturi cu resurse limitate pot atinge excelența culinară. „În România avem munte, mare, patru anotimpuri… ce nu avem? Avem tot ce ne trebuie pentru a duce România la cel mai înalt nivel,” adaugă el.
Chef Nico subliniază că pentru a progresa, este crucial să avem încredere în bucătarii noștri și să acceptăm cultura gastronomică românească. „Produsele făcute în România sunt românești! Sarmalele, mămăliga, micii – toate acestea sunt ale noastre și trebuie să le iubim și să le promovăm,” afirmă el. O mare problemă este lipsa promovării corecte a gastronomiei românești, care nu are o definiție clară și nu este susținută la nivel național și internațional.
„Definiția sarmalelor de acum 2000 de ani din Persia era o tocătură într-o frunză vegetală. Apoi, grecii le-au adaptat și au spus că-s ale lor, turcii la fel, nordicii la felc – în Suedia se servesc sarmale cu cartofifierți și smântână, au chiar și o zi dedicată sarmalelor.. Estonia la fel, Polonia la fel, Italia la fel.. numai românii au sarmale și spun că nu-s ale lor. Nu sunt turcești pentru că turcii nu mănâncă porc, în primul rând. În prima rețetă scrisă în România într-un manuscris de prin 1400, sarmalele erau făcute cu carne tocată la cuțit, se folosea ghimbirul ca și condiment, se înveleau în frunză de varză și se fierbeau stropite cu vin. Nu exista orez pe vremea aia. Istoria sarmalei în România este foarte bogată și dacă o luam și o studiem, o să ne convingem de asta. Probabil ca minusul cel mai mare pe care il are Romania din punct de vedere gastronomic este lipsa promovării gastronomiei românești. Cred că suntem printre puținii, dacă nu singurii care nu au o definiție a gastronomiei naționale. Nu o promovăm, nu ii facem lobby la niciun nivel, pentru noi cultura gastronomică a fost mereu neimportantă și nu am știut să ne legăm de ea ca să o transformăm în bussiness și în turism.”
Totuși, Chef Nico este optimist în privința viitorului. „Sunt câțiva bucătari acum care încearcă să schimbe asta și eu văd o schimbare de la an la an. Generația tânără face lucrurile de 10 ori mai bine ca noi și cred că foarte curând România va avea restaurante cu stele, recunoscute internațional,” spune el. La Restaurantul Conac, angajamentul este de a crește de la an la an și de a descoperi noi ingrediente și tehnici, îmbunătățind constant experiența culinară a oaspeților noștri.
Chef Nico Lontras și echipa sa de la Restaurantul Conac sunt pionieri în redefinirea gastronomiei românești, combinând tradiția cu inovația și punând un accent puternic pe sustenabilitate și calitatea ingredientelor. Cu o viziune clară și o pasiune profundă pentru mâncare autentică românească, ei creează o experiență unică, invitând oaspeții să descopere bogăția și diversitatea preparatelor culinare din România.
În contextul modern, Restaurantul Conac de la Casa Timiș Wellness & Spa Resort nu este doar un loc de luat masa, ci o destinație de cazare România unde oaspeții se pot bucura de o mâncare românească autentică, gătită cu cele mai bune ingrediente locale, într-un cadru rafinat și primitor. Cu opțiuni de restaurant in aer liber pe terasa sa elegantă, Restaurantul Conac oferă o experiență culinară de neuitat, amplificată de frumusețea naturală a împrejurimilor.
Pentru a explora și a rezerva o masă la Casa Timiș Wellness & Spa Resort, oaspeții pot folosi sistemul online table disponibil pe site-ul restaurantului, asigurându-se că vor avea parte de o experiență culinară memorabilă într-unul dintre cele mai rafinate restaurante langa Bucuresti. Chef Nico Lontras și echipa sa vă așteaptă să descoperiți meniul restaurant și să vă bucurați de o aventură gastronomică de neuitat.
Abonează-te și fii primul care descoperă ofertele, noutățile și evenimentele noastre