Budureasca, Tohani, LacertA (80 km dus-întors)
Ne aflăm pe paralela 45, paralela vinului, regiunea viticolă cu un terroir special ce amintește de Toscana sau Bordeaux. Dealu Mare nu este doar denumirea unei zone geografice ci și un simbol pentru amestecul fertil de cernoziomuri și calcar și clima temperat-continentală, cu puternice influențe mediteraneene, ce imprimă strugurilor valențe aproape imposibil de întrupat altundeva în România. Rezultatul ? Vinuri deosebite și o concentrare mare de crame, care se succed la câteva minute una de cealaltă.
Vă propunem să vizitați 3 dintre ele. Toate au în comun același terroir special, de Dealu Mare, și aceeași preocupare de a oferi vinuri de cea mai bună calitate.
Crama Buduresca, o cramă etalon
Peste 300 de medalii, obținute la cele mai mari concursuri de profil din lume, multe în premieră pentru România, certifică strădaniile artiștilor viticultori și oenologi de la Budureasca.
Cu o suprafață de 2500 mp, Crama Budureasca este una dintre cele mai noi și mai mari crame din regiunea Dealu Mare. Designul modern, tehnologia de top, controlul temperaturii interioare, potențat de îngroparea construcției pe 3 dintre laturi, o integrează în peisaj și contribuie la obținerea vinurilor de înaltă calitate, pentru care Crama e renumită intern și internațional.
Capacitatea de producție și stocare se ridică la circa 3 milioane de litri. Zona pentru degustare oferă 50 de locuri și o vedere panoramică asupra sălii baricurilor. În completare, există un magazin pentru desfacere și vânzare.
Alături de oenolog-ul casei, Stephen Donnelly, prezent în branșă de peste 30 de ani și cunoscut internațional drept “The Flying Winemaker” sau “Wine Trouble Shooter”, ne răsfățăm cu sortimente din diferitele game de la Crama Budureasca : Origini, Prima Stilla, Budureasca Shine, The Dark Count of Transylvania, Maidens of Transylvania, Vine in Flames etc
Apoi ne continuăm drumul către…
…Crama Tohani, pasiunea unui Principe al României
Întinse pe șapte coline molcome, scăldate în soare, Domeniile Tohani au atras iubirea Principelui Nicolae, singurul frate al Regelui Carol al II-lea și cândva Regent pentru micul Rege Mihai.
Îndrăgostit de natura prahoveană, dar și de Ioana Doletti, fiica unui moșier
tohănean, Principele Nicolae cumpără domeniul, se însoară cu aleasa inimii și renunță la prerogativele regale pentru traiul boem, între dealurile pitorești de la Tohani.
Aflate pentru 52 de ani în administrarea statului,Domeniile Tohani au revenit în anul 2000 în proprietate privată și și-au reluat, din 2012, legătura cu Casa Regală a României, fiind declarate furnizori regali.
Performanță și pasiune, ingredientele unor vinuri alese
Odată cu privatizarea, compania trece printr-un profund proces de modernizare. Se clădește o fabrică nouă, dotată la cele mai înalte standarde, se replantează vița-de-vie pe suprafețe întinse, se construiesc drumuri, se regândesc strategii. Oenologul român Ion Marin și sud-africanul Albertus Van Der Merwe formează o echipă redutabilă, ce a creat și continuă să creeze vinuri renumite: Apogeum, Principele Radu, Valahorum, Arum, Cuvée Nicolae, Cuvée Dolette, Flori de Gheață, Siel, Moșia de la Tohani – Special Reserve, Princiar.
Noblețea podgoriilor ne înconjoară. Lăsăm în urmă domeniul princiar și pătrundem în…
…Crama Lacerta
Situată la granița dintre două județe, Comuna Năieni, unde se găsește crama, este cunoscută și pentru cariera de calcar cochilifer și cremene care a fost folosită la Palatul Parlamentului și la Metroul bucureștean. Solul special al zonei este, însă, vedeta. Se pare că mulțimea de șopârle verzi care se zăresc peste tot este și contributor și dovadă a calităților sale. Dar și nașă a cramei, numele ei venind de la denumirea latină a micii reptile.
O a doua tinerețe
O casă ridicată pe la început de secol XX, de arhitectul Ion Mincu a fost renovată de actualul proprietar în 2005, după planurile originale. Pe domeniul viticol, arhitectura neoromânească dialoghează cu stilul modern al anilor 2000. De jur împrejur se întind, ca într-o îmbrățișare a naturii, 82 ha de viță nobilă, ce a dat naștere unor vinuri medaliate în țară și străinătate. Peisajul cu dealuri învelite în podgorii mângâie aerul cu aroma boabelor de struguri.
Lumea nouă a vinurilor
Cele șase soiuri albe și șase soiuri roșii cultivate aici sunt procesate cu delicatețe, sub influenţa gravitaţiei, pentru a limita intervenţiile mecanice care ar putea modifica fermentarea. Mai apoi, cu ajutorul timpului și sub supraveghere computerizată, iau naștere sofisticatele licori.
Vinurile Casei sunt păstrate în butoaie speciale (baric) de stejar provenit din Franța, SUA, Rusia, Ungaria și România, care le adaugă personalitate, arome și nuanțe fructate, dar și de vanilie, cafea, ciocolată, cacao sau scorțișoară.
După degustarea atâtor elixiruri prețioase, viața a căpătat o nuanță pronunțată de roz. Ne întoarcem Acasă, la Casa Timiș și încheiem ziua cu vinurile Casa Timiș și preparatele haute cuisine din Restaurantele Casa Timiș.
Abonează-te la newsletter
și alătură-te Familiei Casa Timiș