Acasă > Experiențe > Outdoor experiences > Bijuterii Prahovene I – Biserici, Conace, Muzee și Crame
Recomandările noastre: Conacul Bellu, M-rea Jercălăi, Muzeul Pietrei, Crama Tohani
(excursie de o jumătate de zi: dus-întors, aprox. 125 km)
Vă așteaptă cărări mai puțin bătute, pe care le veți parcurge aproape pe nerăsuflate. În câteva minute ajungeți în Urlați, localitate indisolubil legată de viticultură și de o personalitate de marcă: talentatul fotograf și colecționar, Baronul Alexandru Bellu.
Puteți începe vizita cu Foișorul de tip culă ce oferă o panoramă fascinantă asupra împrejurimilor și adăpostește aparatele de fotografiat ale Baronului dar și multe dintre fotografiile sale, realizate la Urlați. Plimbați-vă apoi pe aleile romantice ale domeniului până ajungeți la Muzeu, adică la fosta casă de oaspeți, clădită în vechi stil românesc. Pridvorul poartă încă podeaua originală. În interior puteți admira Salonul Turcesc cu minunatul său decor oriental, Salonul Japonez, unde se servea ceaiul și Salonul Central unde găsim pianul la care a cântat, de atâtea ori, George Enescu. Numeroase alte obiecte de valoare se află expuse în sălile muzeului.
Doar 4 km despart Muzeul Bellu de următorul obiectiv, Mănăstirea Jercălăi, unde veți fi surprinși de silueta zveltă a unei biserici din lemn cu o poveste incredibilă. Realizată în stil maramureșean, biserica a călătorit de la Reghin la Castelul Bran și apoi, a ajuns aici, la Jercălăi.
Veche de peste trei secole, bisericuța de lemn a fost „îmbogățită” cu murale ce datează de pe la 1700, o icoană făcătoare de minuni, a Maicii Domnului, adusă de la Sfântul Mormânt și o raclă cu Sfinte Moaște, de la Bethleem. În partea de sud a bisericii, se află o cruce mare din piatră, veche de 400 de ani și adusă din Dobrogea, ce marchează locul unde fusese altarul vechii biserici a schitului.
Nu uitați să inspectați și crama Mănăstirii, degustând vinul liturgic, o licoare naturală, de calitate, limpede și plăcută.
De aici, vă recomandăm să plecați spre Sângeru. În doar jumătate de oră, parcurgeți cei 20 km și ajungeți la Muzeul Pietrei.
Centrul pământului pentru regretatul poet Lucian Avramescu, proprietar și inițiator al acestui muzeu, Sângeru este satul lui natal. Fascinantul lăcaș de cultură este expresia legăturii profunde pe care poetul o simțea cu piatra. Muzeul se întinde pe întreaga proprietate, și afară şi înăuntru. Cuprinde peste 3.000 de lucrări în piatră, realizate de artişti rurali sau de natură, așezate la interior și în trei curți consecutive. Copiii se vor bucura să viziteze, aici, o mini-fermă de animale cu găini, păuni, un berbec numit Burebista, căprițe cameruneze, un ponei și altele.
Vă sugerăm să încheiați periplul pe note bahice de prestigiu. Cramele din județul Prahova, ca și cea de la Casa Timiș, sunt celebre la nivel internațional, reprezentând cu succes și aport de medalii terroir-ul special de Dealu Mare. O degustare de vinuri alese la Tohani, ar putea fi concluzia perfectă pentru această excursie de suflet.
Pentru mai multe informații inedite despre obiectivele din traseu, consultați și blogul nostru.
Abonează-te la newsletter
și alătură-te Familiei Casa Timiș