Acasă > Experiențe > Outdoor experiences > Drumul vinului > Bijuterii Prahovene II – Biserici, Conace, Muzee și Crame
Micul Trianon, M-rea Filipeștii de Pădure, Conacul Pană–Filipescu, Muzeul Ceasului Ploiești
(excursie de o jumătate de zi: dus-întors, aprox. 85 de km)
Oaspeților noștri care rămân mai multe zile la Conac, le recomandăm să descopere împrejurimile. Îi așteaptă câteva surprize foarte plăcute. Pentru azi le sugerăm un traseu interesant și variat, care conține, ca de obicei, câte ceva pentru suflet, pentru minte și pentru simțuri.
37 de km despart Domeniul Casa Timiș de Florești. Frumusețea de altădată încă mai răzbate din ruinele Micului Trianon, ctitorie a Nababului, prințul Gheorghe Cantacuzino. Închipuiți-vă cum ar fi arătat un crâmpei de Versailles, în peisajul prahovean. Pentru acest exercițiu de imaginație, v-ar putea ajuta și descrierea Marucăi Cantacuzino, nora Nababului: „Adevărat paradis terestru, armonios împărțit: straturi înflorite, catifeaua de un verde intens a pajiștilor netede, carpeni rămuroși, tunși impecabil, tufe pline de flori mirositoare; bazine, fântâni arteziene după moda franceză, linia clasică a aleilor lungi, cu pietrișul fin bine netezit, care aminteau de grădinile de la Versailles, înviorate de asfințitul soarelui de mijloc de august; pâlcuri de vile luminoase și de pavilioane vesele, împodobite cu capucine și mușcate.”
Porniți mai departe către Filipeștii de Pădure, unde veți ajunge în nici zece minute. Cam cât am clipi de 5 ori. Aici vă așteaptă o frumoasă biserică, recunoscută drept Voronețul din Muntenia. Merită admirată pe îndelete pictura murală minunată și veche, una dintre cele mai importante creații ale marelui „zugrav” Pârvu Mutu.
Parte a marii moșii a Filipeștilor, importanți boieri valahi, Filipeștii de Tărg se află la o aruncătură de băț de Filipeștii de Pădure. În zece minute motorizate, puteți ajunge la Conacul Pană Filipescu, singurul precursor din județul Prahova al stilului brâncovenesc. O oră petrecută într-un decor aristocrat tradițional, despre care se spune că ar fi servit drept model pentru palatul brâncovenesc de la Mogoșoaia.
Cinci dintre cele zece camere ale Conacului găzduiesc un muzeu. Printre exponate, pictură de Theodor Aman, machete de conace construite de Cantacuzini sau tipărituri valoroase. Pivnița adăpostește un lapidarium și vechi obiecte țărănești. Parcul domeniului, cu alei, bănci, flori și pomi fructiferi, ne invită la plimbare.
De aici porniți spre Ploiești. În mai puțin de jumătate de oră veți ajunge în capitala prahoveană, unde puteți vizita ineditul Muzeu al Ceasului. Se spune că nu timpul este cel care trece, ci noi suntem pasageri prin fața lui. Aveți aici ocazia să treceți prin fața celor 500 de exponate, unul mai interesant ca celălalt, în ora pe care o veți dedica măsurării timpului.
În 10 minute sunteți înapoi la Conac. Vă așteaptă un prânz târziu, încărcat cu bucate alese și vinuri de soi.
Informații inedite despre obiectivele pe care urmează să le vizitați se găsesc pe blogul site-ului Casa Timiș.
Abonează-te la newsletter
și alătură-te Familiei Casa Timiș