fbpx

Muralul Casa Timiș

Acasă » Restaurante » Veranda dintre vii » Muralul Casa Timiș

Vie. Vin. Viață

În podgorie, în cramă, în fiecare sticlă de vin creată și în fiecare colț al Casei Timiş. Am decis, astfel, ca sigurul perete al Verandei dintre Vii, restaurantul mediteranean al Casei Timiș, să devină un canvas pe care să redăm o imagine din 1925, anul construcției Conacului. Am readus la viață modul tradițional, artizanal, de prelucrare a strugurilor, care stă la baza inovațiilor vitivinicole de astăzi.

Le porte Italia. Pictori venețieni. Sinopie.

Speciali au fost și colaboratorii noștri pe acest proiect, devenit capodoperă.

Compania artizanală de familie Porte Italia a fost fondată acum 30 de ani de către Enrico Lenarduzzi, care a dorit să pună în valoare tradiția venețiană a decorării manuale – atât pe obiecte de mobilier, cât și pe pereți, uși sau tavane.

Artiștii care au inițiat proiectul Porte Italia au făcut studii la Academia de Arte Frumoase din Veneția și la cea din Florența, au colaborat cu maeștrii sticlei Murano și s-au inspirat din țesăturile antice pentru a putea răspunde oricărei cerințe, de la un singur element creat până la proiecte complexe precum: Castello di Casole, Egerton Hotel, Ashford Castle, Gran Canale Property, Maison de la Mer, Palazzo Molin, Palazzo dell’Angelo și, recent, muralul Casei Timiș.

Ei au realizat lucrări artizanale, pe lemn sau pe zid, în Statele Unite, Marea Britanie, Elveția, Austria, Portugalia, Orientul Mijlociu și India. Pot fi găsiți și la Il Salone del Mobile, în Milano – unde i-am descoperit și noi, sau la expozițiile de design interior Maison d’Objets, la Paris, și Decorex, la Londra.

Marco Mazzilli și Giuliano Amendola, cei doi artiști venețieni care, într-un timp record de doar două săptămâni, au realizat pictura murală cu suprafața de 21 m2 de la Casa Timiș, au folosit o tehnică făcută celebră de Michelangelo în Renaștere, sinopia.

Fresca este o reprezentare picturală veche, ce se realizează prin vopsirea cu pigmenți pe tencuială proaspătă.

Pentru crearea frescei, se face un desen pregătitor (sinopia) și se urmează liniile acestuia în aplicarea efectivă a culorii pe tencuială.

Cât despre Muralul Casa Timiș din Veranda dintre Vii putem spune cu încredere că este mai mult decât o capodoperă artistică, este o scenă cu valențe educaționale, o poveste inspirată din vechia tradiție de producere a vinului ce pornește de la zdrobirea strugurilor și transformarea lor în must.

Vă invităm să treceți pragul Casei Timiș și să simțiți emoția pe care o produce o astfel de creație măreață ce desăvârsește geniul arhitectural al Verandei dintre Vii!