Alchimist al gustului și al emoțiilor, cu un parcurs presărat cu premii și distincții, trecând prin Irlanda, Estonia, Norvegia, Islanda și Spania, Nico Lontras este astăzi Cheful restaurantului Casa Timiș.
Care e prima ta amintire gastronomică?
N.L.: Plăcinta cu varză, la cinci ani eram topit după ea.
Care e marea ta revelație gastronomică?
N.L.: Cotletul cu miel descoperit în Irlanda. Până atunci eram foarte reticent.
De unde vine pasiunea pentru gătit?
N.L.: S-a instalat treptat, în crescendo. În copilărie, petreceam mult timp cu mama în bucătărie. E adevărat că, pe-atunci, eu doar lingeam bolurile, după ce erau gata cremele…
A fost un moment cheie? O experiență revelatoare?
N.L.: Da, primul brutar pe care l-am urmărit cum modela coca. Gesturile lui ferme, amestec de duritate și blândețe. Magia aluatului care creștea și tot creștea, mirosul de pâine proaspătă…
La ce vârstă ai gătit prima dată?
N.L.: La 18 ani, o omletă. Și niște cartofi prăjiți.
Rețeta de care ești cel mai mândru?
N.L.: Mușchiul de căprioară din meniul de la Casa Timiș.
Și la desert?
N.L.: Sorbetul de țuică, tot din meniul de la Conac.
De unde și până unde?
N.L.: A fost inspirat de bunicul meu. Când eram mic și întrebam ce e la desert, el zicea mereu: „țuică”.
Deci bucătăria ta e o și o reîntoarcere la copilărie…
N.L.: Toate se conectează. Terroir-ul, istoria mea, poveștile gastronomice românești.
Care e trăsătura principală a bucătăriei Chefului Nico Lontras?
N.L.: Bucătăria cu suflet, așa cum o facem la CasaTimiș.
Cum e, pentru tine, clientul ideal?
N.L.: Clientul ideal e cel care înțelege conceptul restaurantului în care vine și se lasă pe mâna bucătarului.
Bucătărie clasică sau modernă?
N.L.: Și, și, merg mână-n mână. Bucătăria modernă e doar o evoluție a celei clasice.
Visul tău gastronomic?
N.L.: Casa Timiș, care e un etalon în gastronomia românească, să fie cunoscută pe măsură. Eu cred enorm în acest loc și în potențialul lui.
În ce direcție se îndreaptă arta ta gastronomică?
N.L.: La Conac, am creat o bucătărie de autor: modernă, savuroasă și sănătoasă. Armonia din farfurie și echilibrul ingredientelor sunt conectate la produsele din regiunea Dealul Mare.
E generoasă natura din jurul Conacului?
N.L.:Foarte generoasă! De la vie la vânat, găsim de toate: ciuperci, lavandă, trufe…
Trufe?
N.L.:Exact. Noi folosim în bucătărie trufe de Dealul Mare. Avem o livadă cu mere, pere, nectarine, piersici. Cultivăm pepeni, iar în serele noastre cresc soiuri gustoase de roșii și alte legume. Deasupra Verandei am creat o grădină cu ierburi aromatice. Cinci tipuri de busuioc, trei tipuri de mentă, tarhon, leuștean… Și, în pregătire, un iaz cu păstrăvi.
Care e ingredientul emblematic al restaurantului Casei Timiș?
N.L.:Ingredientul nr. 1 e via. Servim frigărui din lăstarii de vie, din frunze facem sarmale, din must – înghețată, iar vinul îl folosim la sosuri și jeleuri.
Sună delicios!
(va urma…)
Abonează-te la newsletter
și alătură-te Familiei Casa Timiș
Fiecarui preparat I se va asocia un vin Casa Timis. Bautura va fi in SIstem free-flow.
2275 lei
Programul Immune Boost stimulează, întărește și activează sistemul imunitar, pilonul sănătății noastre. Ajută corpul să reacționeze eficient împotriva amenințărilor virale, bacteriene și parazitologice și conferă rezistență la bolile infecțioase.
Toate programele noastre pot fi făcute ambulatoriu dar pentru un efect profund vă recomandăm să petreceți în locație aceste zile pentru completarea stării de bine și potențarea efectelor terapiilor.
Deasemeni, vă recomandăm să reluați aceste programe cel puțin o data pe lună pentru o susțnere constantă a stării de sănătate și vitalitate.
4135 ron
Programul nostru “Embrace Emotional Detox” se concentrează atât pe corp, cât și pe minte, pentru a îmbunătăți întregul organism și a crește eficiența sa. În timpul acestui program, corpul tău va învăța să lupte mai eficient împotriva poluanților, iar tu vei observa o creștere semnificativă a nivelului de energie și a stării tale de bine.
Fiecare terapie din programul nostru este adaptată nevoilor tale individuale, iar durata programului poate începe de la 5 zile. Prețul indicat este pentru un program de 5 zile, iar prețul final pentru un program prelungit va fi stabilit în funcție de planul personalizat pe care îl vom elabora împreună.
Toate programele noastre pot fi făcute ambulatoriu dar pentru un efect profund vă recomandăm să petreceți în locație aceste zile pentru completarea stării de bine și potențarea efectelor terapiilor.
Deasemeni, vă recomandăm să reluați aceste programe cel puțin o data pe lună pentru o susțnere constantă a stării de sănătate și vitalitate.
3145 ron/ 3960 ron
Credem cu tărie în abordarea cu blândețe și grație a procesului de inaintare in vârstă.
Ne dorim să vă bucurați de o viață plină de semnificație și să profitați din plin de fiecare an, iar programul Gracefully Ageing este conceput pentru a vă ajuta să obțineți această stare. Nu căutăm veșnicia tinereții, ci să sărbătorim experiența, vitalitatea fizică și mentală, un sistem imunitar puternic și o transcendere plină de grație a anotimpurilor vieții.
Toate programele noastre pot fi făcute ambulatoriu dar pentru un efect profund vă recomandăm să petreceți în locație aceste zile pentru completarea stării de bine și potențarea efectelor terapiilor.
Deasemeni, vă recomandăm să reluați aceste programe cel puțin o data pe lună pentru o susțnere constantă a stării de sănătate și vitalitate.