
Categories
Alchimist al gustului și al emoțiilor, cu un parcurs presărat cu premii și distincții, trecând prin Irlanda, Estonia, Norvegia, Islanda și Spania, Nico Lontras este astăzi Cheful restaurantului Casa Timiș.
Care e prima ta amintire gastronomică?
N.L.: Plăcinta cu varză, la cinci ani eram topit după ea.
Care e marea ta revelație gastronomică?
N.L.: Cotletul cu miel descoperit în Irlanda. Până atunci eram foarte reticent.
De unde vine pasiunea pentru gătit?
N.L.: S-a instalat treptat, în crescendo. În copilărie, petreceam mult timp cu mama în bucătărie. E adevărat că, pe-atunci, eu doar lingeam bolurile, după ce erau gata cremele…
A fost un moment cheie? O experiență revelatoare?
N.L.: Da, primul brutar pe care l-am urmărit cum modela coca. Gesturile lui ferme, amestec de duritate și blândețe. Magia aluatului care creștea și tot creștea, mirosul de pâine proaspătă…
La ce vârstă ai gătit prima dată?
N.L.: La 18 ani, o omletă. Și niște cartofi prăjiți.
Rețeta de care ești cel mai mândru?
N.L.: Mușchiul de căprioară din meniul de la Casa Timiș.
Și la desert?
N.L.: Sorbetul de țuică, tot din meniul de la Conac.
De unde și până unde?
N.L.: A fost inspirat de bunicul meu. Când eram mic și întrebam ce e la desert, el zicea mereu: „țuică”.
Deci bucătăria ta e o și o reîntoarcere la copilărie…
N.L.: Toate se conectează. Terroir-ul, istoria mea, poveștile gastronomice românești.
Care e trăsătura principală a bucătăriei Chefului Nico Lontras?
N.L.: Bucătăria cu suflet, așa cum o facem la CasaTimiș.
Cum e, pentru tine, clientul ideal?
N.L.: Clientul ideal e cel care înțelege conceptul restaurantului în care vine și se lasă pe mâna bucătarului.
Bucătărie clasică sau modernă?
N.L.: Și, și, merg mână-n mână. Bucătăria modernă e doar o evoluție a celei clasice.
Visul tău gastronomic?
N.L.: Casa Timiș, care e un etalon în gastronomia românească, să fie cunoscută pe măsură. Eu cred enorm în acest loc și în potențialul lui.
În ce direcție se îndreaptă arta ta gastronomică?
N.L.: La Conac, am creat o bucătărie de autor: modernă, savuroasă și sănătoasă. Armonia din farfurie și echilibrul ingredientelor sunt conectate la produsele din regiunea Dealul Mare.
E generoasă natura din jurul Conacului?
Foarte generoasă! De la vie la vânat, găsim de toate: ciuperci, lavandă, trufe…
Trufe?
Exact. Noi folosim în bucătărie trufe de Dealul Mare. Avem o livadă cu mere, pere, nectarine, piersici. Cultivăm pepeni, iar în serele noastre cresc soiuri gustoase de roșii și alte legume. Deasupra Verandei am creat o grădină cu ierburi aromatice. Cinci tipuri de busuioc, trei tipuri de mentă, tarhon, leuștean… Și, în pregătire, un iaz cu păstrăvi.
Care e ingredientul emblematic al restaurantului Casei Timiș?
Ingredientul nr. 1 e via. Servim frigărui din lăstarii de vie, din frunze facem sarmale, din must – înghețată, iar vinul îl folosim la sosuri și jeleuri.
Sună delicios!
(va urma…)
Abonează-te la newsletter
și alătură-te Familiei Casa Timiș