
Categories
Condiții meteorologice trecătoare pentru unii: vânt, ploaie, soare, însă elemente esențiale pentru cei care le privesc ca pe o știință și au cunoștințele de a le valorifica aici, pe Drumul Vinului, în Prahova.Vorbim de toți cei care într-un act de creație și străduință se autodepășesc pentru a oferi an de an vinuri speciale.
Oamenii locului trăiesc ca o extensie a viilor lor. Sunt oameni înzestrați cu virtutea muncii, răbdare și pasiunea pentru vin.
Însă de ce se spune despre Dealu Mare că este “Bordeaux-ul” sau chiar “Toscana” României?
Răsfățată de soare, Podgoria Dealu Mare se întinde pe o suprafață compactă, de 7- de kilometri și aproape 14.500 de hectare, în zona deluroasă a Carpaților Meridionali, între cursurile de apă ale Teleajenului și Buzăului.
Dealu Mare grupează 83 de localități răspândite pe teritoriile administrative ale județelor Prahova și Buzău și opt denumiri, branduri, zonale: Boldești, Valea Călugărească, Urlați, Ceptura, Tohani, Merei, Zorești și Breaza.
Poziționată la 45 grade latitudine nordică, în condiții similare ca în regiunile Bordeaux sau Toscana, Dealu Mare se bucură de microclimatul mediteranean, care face posibilă inclusiv creșterea smochinului și a migdalului, însă aici oferă viței de vie condiții de dezvoltare speciale.
Strugurii, dar și oamenii se bucură de soare, în medie, cu 14 zile în plus pe an față de alte zone ale țării. Boabele au la dispoziție mai mult timp pentru acumulări calitative și se culeg doar toamna târziu, când pământul gras, lutos și nisipos, și generozitatea soarelui i-au umplut de o dulceață și o aromă unice.
Aici excesele continentului est-european sunt atenuate datorită protecției dealurilor subcarpatice în fața curenților reci și prin pătrunderea maselor de aer cald de origine mediteraneană de-a lungul Subcarpatilor.
Iar în apropierea Drumului Vinului din Prahova, acest vechi traseu al vinului folosit de negustorii români se află și Casa Timiș. Pe lângă priveliști care îți taie răsuflarea și te îmbie la relaxare, la conacul străjuit descoperi de ce viața e mai tihnită în această zonă.
Poveștile unicității terroir-ului, ale ploii și ale soarelui, ale parfumului de veacuri sunt partenerii perfecți pentru creațiile culinare ce surprind dorința arzătoare a neamului românesc de a se bucura de viață. De aer curat, de alchimia dintre natură, gastronomie și vinuri alese.
Așa că te așteptăm la Casa Timiș în acest nucleu ce reunește energiile terroir-ului de la apus și până la răsărit, un labirint senzorial ce expune perfect simbioza dintre om și natură.
Abonează-te la newsletter
și alătură-te Familiei Casa Timiș