Acasă > Experiențe > Outdoor experiences > Drumul vinului > Bijuterii Prahovene III – Mănăstirea Zamfira, Salina de la Slănic Prahova, Conacul Iorga – Vălenii de Munte
După un mic dejun copios și o cafea savurată în liniște la Resortul Casa Timiș, vă sugerăm să parcurgeți un nou și pasionant itinerariu. Porniți la drum spre comuna Lipănești, unde se află Mănăstirea Zamfira. Traseul este scurt și durează cam o jumătate de oră. În biserică se poate admira o capodoperă artistică de o valoare excepțională, singura lucrare în frescă a celui mai mare pictor român – Nicolae Grigorescu. Recent restaurată, pictura e de o frumusețe care îți taie respirația. Tot aici se poate vizita și Muzeul de artă religioasă, unde se află câteva obiecte de cult remarcabile.
Vă puteți continua drumul spre renumita stațiune Slănic Prahova. Obiectivul de top îl reprezintă salina de aici, unde se pătrunde cu microbuzul, printr-un tunel de sare, ca într-o călătorie spre centrul pământului. Salina este grandioasă și conține 14 săli trapezoidale, a căror înălțime ajunge la 70 de metri. E un loc care merită vizitat măcar o dată în viață. Trageți adânc aer în piept – este cel mai curat și mai sănătos din România. Concentrația mare de aerosoli și lipsa totală a alergenilor și-a germenilor patogeni îl recomandă în tratamentul multor afecțiuni respiratorii. Pentru copii există un mic parc de distracții ca și posibilitatea de a se plimba cu trotineta și cu kartul.
Ultima etapă a drumului vă poartă în orășelul Vălenii de Munte, unde se află casa memorială Nicolae Iorga, personalitate remarcabilă a neamului românesc. Cel de-al 34-lea prim-ministru al României, parlamentar, profesor universitar și academician, Nicolae Iorga a fost și un reputat istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist și memorialist. În 1908 a achiziționat o casă tradițională, construită în 1833 de către polcovnicul Panca, și a renovat-o după nevoile familiei sale. Veți descoperi, încapsulată între pereții săi, o parte semnificativă a universului acestui titan.
Vă așteptăm la Casa Timiș, drumul de întoarcere durează o oră, timp suficient să decantați experiențele trăite, apoi vă invităm la un dejun întârziat, alături de-un nobil rubiniu al Casei.
Abonează-te la newsletter
și alătură-te Familiei Casa Timiș