Vă e dor de vacanță? De aroma inconfundabilă a tropicelor sau a ecuatorului? Aveți nevoie să retrăiți măcar pentru câteva clipe senzația că faceți plajă la umbra unui palmier? Un strop de exotism? O aromă de cocos? Într-un cadru luxos și o ambianță cosy? Dacă ați răspuns cu da la toate aceste întrebări, și sigur ați răspuns, Nicoleta Lazăr, barmanul Casei Timiș, are soluția.
Un strop de sirop de aloe, câteva semințe de cânepă și trei picături de Falernum, lângă arome de ginger, lime și migdale. Ochii îi sclipesc, mișcările îi sunt precise, este și artist, și farmacist și magician. Iar sufletul pe care îl pune în fiecare cocktail este ingredientul care aduce perfecțiunea. Modestă și autodidactă, își pleacă privirea atunci când vorbește despre ea. Este omul faptelor, preferă să-și lase creațiile să o recomande. Dar pasiunea care o animă, transcende orice barieră, făcând-o să strălucească.
Magie în Barul Englezesc
– Cine este Nicoleta Lazăr?
– Barmanul Casei Timiș, 43 de ani, pasionată foarte mult de mixologie, de tot ce ține de bar.
– Mixologie?
– Mixologia este “arta” amestecului de ingrediente prin care obținem cocktail-uri.
– Poțiuni magice ?
– Aproape. Din dorința de a crea băuturi speciale, căutăm să extragem esențe din tot ce ne oferă natura: flori, semințe, frunze, fructe, pe care le asociem cu o bază spirtoasă și alte ingrediente.
– Cine v-a învățat să faceți aceste minuni?
– Eu singură, din pasiune. Am lucrat mult în Spania, în diferite localuri cu bar. Mă captiva tot ce ieșea din mâinile barmanilor. Apoi am venit acasă și m-am angajat în domeniul ospitalității, la curățenie, dar mi-am urmat și pasiunea.
Ca orice vrăjitoare adevărată ☺, Nicoleta are ca aliat noaptea
– Cum ați reușit?
– De multe ori, stăteam peste program, la barul unității, unde priveam și învățam. Îmi atrăgea atenția câte un ingredient și noaptea, acasă, îmi imaginam cu ce s-ar potrivi. A doua zi, veneam la bar și-mi puneam în aplicație descoperirile.
– Deci v-ați născut cu acest talent, pe care l-ați dezvoltat prin studiu individual.
– Am urmat și cursuri de specializare, în București, pentru a-mi asigura o bază obligatorie. Nu oricine poate să amestece, există reguli, principii, dar în rest, da, este vorba de creațiile și experimentele mele.
Limonadă de castane, de lavandă, de soc și de salcâm
– Am făcut o pasiune pentru limonada de la Casa Timiș care nu seamănă cu nimic din ce am mai băut până acum. Dumneavoastră ați creat limonada de lavandă și pe cea de castane?
– Da, eu. Am fost mereu preocupată să folosesc ingredientele oferite de natură, în fiecare sezon. Vara mă concentrez pe lavandă, iar toamna pe castane. Specifică primăverii este limonada de soc și tot pentru această perioadă, am în plan o limonadă de salcâm, pentru care experimentez metode de producție a siropului din această floare. Pe timpul iernii însă, am reinterpretat vinul fiert, care a devenit astfel Wine Brandy.
– Băutura dumneavoastră preferată?
– Nu am una anume. Toate îmi plac, în toate pun suflet, creativitate și multă muncă. Colegii sunt degustătorii mei, mă sfătuiesc cu ei, sunt atentă la feed-back-ul lor. Trec prin multe încercări până găsesc mix-ul de care să fiu mulțumită și pe care să-l pot prezenta clienților.
– Cam cât durează?
– Depinde de complexitatea preparatului. Între două zile și o săptămână, de regulă.
Maracuja Passion, cocktailul cu 10 ingrediente
– Spuneți-mi trei dintre licorile care au necesitat cele mai multe „vrăji”.
– Mă gândesc la Maracuja Passion, care are 10 ingrediente, adică Vodka, Fresh de portocale, Fresh de grapefruit, Fresh de lime, Falernum (apă de trandafiri și migdală coaptă), Lichior și piure din fructul pasiunii, Bitter Peychaud (pe bază de extract de gențiană), cireașă Maraschino și miezul copt al fructului pasiunii.
– Wow! Sună extraordinar!
– Apoi ar fi Aloe Punch, ce conține suc de aloe, Fresh de lime, sirop de trandafiri și semințe de cânepă.
– Și a treia?
– Piesa de rezistență a barului nostru este Eclectic Vibe, un cocktail creat pe baza unui popular produs autohton și anume țuica, la care am adăugat magiun de prune, Bitter de prune, sirop și baton de vanilie, un pic de fresh de lime și mult suflet!
– Care este principala provocare când creați un cocktail atât de complex?
– Mi se pare important să pot evidenția fiecare aromă în parte. Vreau ca papilele gustative ale clientului să fie răsfățate de cât mai multe savori, care să se completeze una pe alta. Apoi, vreau să rămână un post-gust plăcut și durabil. Asta e foarte greu de obținut.
Grappa Sour este garnisită cu prosciutto deshidratat și parmezan
– Cum vă mai aplicați imaginația la Casa Timiș?
– De exemplu la garnish-uri: cafelele au pe margine o bezea arsă, Grappa Sour este garnisită cu prosciutto deshidratat și parmezan. Mai nou, facem perle din cafea, zahăr și agar agar pe care le vom include într-un cocktail, Espresso Tonic, care, așa cum îi spune și numele, conține espresso, apă tonică, sirop cu diferite arome și perlele de cafea.
– Câte feluri de gin folosiți în cocktail-urile dumneavoastră?
– Deși există gin cu tot felul de arome, mie îmi place să-l folosesc pe cel simplu, căruia să-i adaug eu pe cea care se potrivește cel mai bine creației mele.
– Ce-i adăugați? De câte ori am cerut gin, a avut altă aromă.
– Depinde de inspirația mea de moment sau de ce preferă clientul: să fie mai acru, mai amar, mai dulce, să aibă o anumită savoare… Baza este ginul. Apoi adaug un sweet & sour și continui cu aromele solicitate de client.
Cocktail-uri create pe loc, după „măsura” și gustul clientului
– Adică faceți și cocktail-uri tailor-made?
– Oh, daaa! De-abia aștept să mi se solicite asta. Este marea bucurie a meseriei mele, ocazia când comprim într-un timp scurt toată pasiunea și experiența mea. De exemplu, Viorica de la Clejani a vrut ceva cu un gust amar mai pronunțat. I-am făcut o Maracuja Passion, cu mai puține ingrediente și mai mult bitter.
– Ce surprize ne pregătiți pentru meniul viitor?
– O noutate va fi cocktail-ul Chartreuse Swizze, în care punem Chartreuse, Orgeat (un sirop de migdale și apă de trandafiri sau de flori de portocal), Fresh de lime și Fresh de ananas. Iar ceea ce sper că va fi cocktail-ul-mascotă al Casei Timiș, este Vin,Vie,Vară și conține Campari, Gin, spumant nedergojat, sirop de vanilie și Bitter aromatic.
Bitter-uri slab alcoolizate, cu arome de leuștean, de țelină, de portocală
– Ingredientul de bază preferat?
– Bitter-urile slab alcoolizate dar cu arome variate, de exemplu cel de leuștean, de țelină, de portocală, cu care încerc asocieri dintre cele mai inedite dar, obligatoriu, savuroase.
– Care sunt cele mai importante calități pentru un mixolog de excepție?
– În primul rând devotamentul și pasiunea pentru ceea ce face, apoi sinceritatea, buna colaborare cu colectivul, imaginație, sensibilitate gustativă…
Tot despre Nicoleta, dar altfel
– Ce culoare îi place cel mai mult Nicoletei Lazăr?
– Culorile vii, vesele.
– Aroma preferată?
– Notele florale care persistă mult timp.
– Ce alte pasiuni mai aveți?
– Familia mea.
– Cel mai crazy lucru pe care l-ați făcut vreodată?
– Nu cred că am făcut lucruri cu adevărat nebunești. Neobișnuite cred că sunt cocktail-urile pe care le fac.
– Neobișnuite în cel mai bun sens. Mulțumesc mult, Nicoleta Lazăr!
Abonează-te la newsletter
și alătură-te Familiei Casa Timiș
Fiecarui preparat I se va asocia un vin Casa Timis. Bautura va fi in SIstem free-flow.
2275 lei
Programul Immune Boost stimulează, întărește și activează sistemul imunitar, pilonul sănătății noastre. Ajută corpul să reacționeze eficient împotriva amenințărilor virale, bacteriene și parazitologice și conferă rezistență la bolile infecțioase.
Toate programele noastre pot fi făcute ambulatoriu dar pentru un efect profund vă recomandăm să petreceți în locație aceste zile pentru completarea stării de bine și potențarea efectelor terapiilor.
Deasemeni, vă recomandăm să reluați aceste programe cel puțin o data pe lună pentru o susțnere constantă a stării de sănătate și vitalitate.
4135 ron
Programul nostru “Embrace Emotional Detox” se concentrează atât pe corp, cât și pe minte, pentru a îmbunătăți întregul organism și a crește eficiența sa. În timpul acestui program, corpul tău va învăța să lupte mai eficient împotriva poluanților, iar tu vei observa o creștere semnificativă a nivelului de energie și a stării tale de bine.
Fiecare terapie din programul nostru este adaptată nevoilor tale individuale, iar durata programului poate începe de la 5 zile. Prețul indicat este pentru un program de 5 zile, iar prețul final pentru un program prelungit va fi stabilit în funcție de planul personalizat pe care îl vom elabora împreună.
Toate programele noastre pot fi făcute ambulatoriu dar pentru un efect profund vă recomandăm să petreceți în locație aceste zile pentru completarea stării de bine și potențarea efectelor terapiilor.
Deasemeni, vă recomandăm să reluați aceste programe cel puțin o data pe lună pentru o susțnere constantă a stării de sănătate și vitalitate.
3145 ron/ 3960 ron
Credem cu tărie în abordarea cu blândețe și grație a procesului de inaintare in vârstă.
Ne dorim să vă bucurați de o viață plină de semnificație și să profitați din plin de fiecare an, iar programul Gracefully Ageing este conceput pentru a vă ajuta să obțineți această stare. Nu căutăm veșnicia tinereții, ci să sărbătorim experiența, vitalitatea fizică și mentală, un sistem imunitar puternic și o transcendere plină de grație a anotimpurilor vieții.
Toate programele noastre pot fi făcute ambulatoriu dar pentru un efect profund vă recomandăm să petreceți în locație aceste zile pentru completarea stării de bine și potențarea efectelor terapiilor.
Deasemeni, vă recomandăm să reluați aceste programe cel puțin o data pe lună pentru o susțnere constantă a stării de sănătate și vitalitate.